Sertralin bivirkninger

okt 10, 2022Viden0 Kommentarer

Bemærk denne artikel er ikke skrevet af lægefagligt personale og træder ikke derfor i sted for lægefaglige anbefalinger. 
Kontakt altid din læge hvis du har behov for at få svar på lægefaglige spørgsmål i konkrete tilfælde.
Haster din henvendelse ring til akut telefonen eller 112.

Sertralin blev oprindeligt udviklet i USA af den multinationale farmaceutiske virksomhed Pfizer. Lægemidlet ramte markedet i 1991, og siden da har det verden over været benyttet som middel mod særligt depression, panikangst og OCD.
Signalstoffet serotonin sikrer blandt andet, at dine læringsprocesser og din hukommelse fungerer optimalt, men når du for eksempel er depressiv, er din hjerne ikke i stand til at udskille dette stof. Sertralin hjælper den menneskelige hjerne med at økonomisere sine egne signalstoffer, herunder serotonin.

Hvilke bivirkninger har Sertralin?

I stil med stort set alle andre medikamenter har Sertralin af og til en række bivirkninger, som du helst skal være opmærksom på, når du påbegynder din behandling. Nedenfor har vi opdelt dem i meget almindelige, almindelige og ualmindelige.

De meget almindelige

Sertralins mest almindelige bivirkninger omfatter søvnløshed, hovedpine, mundtørhed, generel træthed og nedsat sexlyst. Én eller flere af disse bivirkninger ses hos mere end 10% af de patienter, som bliver behandlet med Sertralin.

De almindelige

Op mod 10% af de mennesker, som tager Sertralin, vil ud over ovenstående også have en forøget risiko for at opleve appetitforstyrrelser, synsforstyrrelser, hedeture, fordøjelsesbesvær, vægtøgning og generel utilpashed.
Som udgangspunkt er ingen af de meget almindelige eller almindelige bivirkninger farlige, men hvis du har svært ved at leve med de bivirkninger, du oplever, bør du alligevel kontakte din læge.

De ualmindelige

Sertralinens ualmindelige bivirkninger dækker over dem, der kun rammer mellem 0,1 og 1% af patienterne. Denne gruppe af bivirkninger omfatter blandt andet selvmordstanker, højt blodtryk, hævede ben og muskelsvaghed.
Hvis du oplever nogle af de ualmindelige bivirkninger, bør du altid kontakte den læge eller psykiater, som varetager din behandling.
Når du over længere tid er på Sertralin vil lægen insistere på, at du regelmæssigt får foretaget en undersøgelse af dit fysiske helbred. Men da nogle af de potentielle bivirkninger er psykiske, er det vigtigt, at du også selv holder lægen opdateret på dit forløb med Sertralin.

Hvad kan jeg gøre for at slippe af med Sertralin bivirkninger?

Hvis du er meget generet af bivirkningerne ved Sertralin, bør du overveje at skifte til et andet medikament. Alle mennesker reagerer forskelligt på medicin, og det kan sagtens være, at du kan finde et antidepressivt middel, som er mere passende for dig. Det kan også være en fordel, at du prøver at trappe lidt ned i dosis. Sørg dog altid for først at få lægens godkendelse, og trap ned i et roligt tempo, så du ikke begynder at få abstinenser. Og dét uanset om du tager Sertralin mod depression eller Sertralin angst.
Vil du gerne vide mere om Sertralin? Indlaegssedler.dk giver dig et komplet overblik over alle Sertralin-varianterne på det danske marked.

 

 

 

Blogs

Nyeste blogindlæg

 

 

Modehuse skaber fornyelse til klassiske beklædningsgenstande

Modehuse skaber fornyelse til klassiske beklædningsgenstande

Sponsoreret indlæg De fleste kender til t-shirten, som næsten er et ikonisk stykke tøj. Den kan findes både i de mest simple former, men også med smart udskæring og snit. Når de fleste mennesker tænker på en standard stykke tøj, vil mange straks tænke på en t-shirt....

0 kommentarer

Indsend en kommentar