Samtykkeerklæring

okt 10, 2022Viden0 Kommentarer

Bemærk denne artikel er ikke skrevet af lægefagligt personale og træder ikke derfor i sted for lægefaglige anbefalinger. 
Kontakt altid din læge hvis du har behov for at få svar på lægefaglige spørgsmål i konkrete tilfælde.
Haster din henvendelse ring til akut telefonen eller 112.

Der findes et utal af forskellige situationer, hvor du kan få brug for en såkaldt samtykkeerklæring. Eller det kan være nødvendigt for dig at give en samtykkeerklæring. Det kan blandt andet være, hvis du ansøger om et job, eller hvis du skal rejse med børn, som du ikke er forælder til. Det kan også blive nødvendigt, hvis du skal have sammensat en behandlingsplan. Læs mere om, hvad en samtykkeerklæring er i det følgende.

Hvad er en samtykkeerklæring?

Som navnet også afslører, er en samtykkeerklæring en erklæring om samtykke. Det vil sige, at du giver lov til forskellige ting. Eller selv får lov til forskellige ting. En samtykkeerklæring kan både være mundtlig og skriftlig. Ofte vil den være skriftlig, da der så altid er bevis for, at du rent faktisk har givet dit samtykke.

En samtykkeerklæring er altid frivillig

Uanset om du giver samtykke mundtligt eller skriftligt, skal samtykket altid gives frivilligt. Hvis du på nogen måder er under tvang, er der ikke længere tale om et samtykke, men netop tvang.

At samtykket skal gives frivilligt, betyder dog ikke, at det ikke kan have konsekvenser for dig, hvis du ikke giver samtykke. Blandt andet kan en arbejdsgiver afvise dig til en stilling, hvis du ikke vil give samtykke til, at denne må indhente oplysninger om dig.

Hvis du for eksempel søger job som børnehavepædagog, skal du afgive samtykke til, at din såkaldte børneattest bliver indhentet. Her vil det fremgå, om du er tidligere straffet for forbrydelser mod børn. Hvis du ikke vil give samtykke til, at børneattesten bliver indhentet, kan du ikke blive ansat som børnehavepædagog.

Forskellige slags erklæringer om samtykke

Erklæringer om samtykke forekommer i mange sammenhænge. Blandt andet kan de være nødvendige i følgende situationer:

  • I forbindelse med et ansættelsesforhold
  • Hvis du vil rejse udenlands med andres børn
  • Hvis du skal have en koordineret indsatsplan i psykiatrien, hos forskellige læger eller lignende
Blogs

Nyeste blogindlæg

 

 

Modehuse skaber fornyelse til klassiske beklædningsgenstande

Modehuse skaber fornyelse til klassiske beklædningsgenstande

Sponsoreret indlæg De fleste kender til t-shirten, som næsten er et ikonisk stykke tøj. Den kan findes både i de mest simple former, men også med smart udskæring og snit. Når de fleste mennesker tænker på en standard stykke tøj, vil mange straks tænke på en t-shirt....

0 kommentarer

Indsend en kommentar