Muskelafslappende medicin

dec 13, 2022Viden0 Kommentarer

Bemærk denne artikel er ikke skrevet af lægefagligt personale og træder ikke derfor i sted for lægefaglige anbefalinger. 
Kontakt altid din læge hvis du har behov for at få svar på lægefaglige spørgsmål i konkrete tilfælde.
Haster din henvendelse ring til akut telefonen eller 112.

Der er utroligt meget forskelligt medicin på markedet, som henvender sig til meget specifikke problemer. Og for dem med muskelsmerter, er det guld værd.

Muskelsmerter er noget af det, der kan gå ind og forstyrre din hverdag – den kan nærmest blive ulidelig af dem. Derfor er det fantastisk for alle dem, der oplever enten spasmer, spasticitet eller noget helt tredje, at de kan få noget til at komme igennem hverdagen.

Men hvad er muskelafslappende medicin i virkeligheden, hvilket forskellige typer er der på markedet, og hvilke bivirkninger skal du have med at gøre, hvis du har behov for medicinen? Alt dette og meget mere kan du læse om lige her.

Hvad bruger man muskelafslappende medicin til?

Hvad den muskelafslappende medicin gør, ligger i høj grad i navnet. Det er nemlig et lægemiddel, der går ind og behandler visse former for muskelproblemer, der fører til smerter i kroppen. Listen nedenfor gennemgår specifikt dem, der bruges til at behandle spasmer og spasticitet, men de kan også bruges til andet.

Den muskelafslappende medicin hjælper med at lindre de smerter, der kommer i forbindelse med spasmer og spasticitet, men de behandler ikke den grundlæggende årsag, hvorfor det vil være et middel til at gøre udredningsprocessen mere udholdelig.

Hvad er spasmer?

Spasmer dækker over pludselige, ufrivillige sammentrækninger af dine muskler. Det kan være en, eller det kan være flere muskler, der begynder at spasme. Det føles i høj grad som kramper, hvorfor det også nogle gange beskrives på den måde, men det er værre end blot at få krampe i en fod engang imellem. Det opstår blandt andet på grund af ophobede spændinger, og det er smertefuldt at opleve.

Hvad er spasticitet?

Hvis du oplever spasticitet, så vil din muskel i stedet føles stiv. Dermed bliver det vanskeligt at bøje det led, hvor du oplever spasticiteten. Dette kan skyldes enten læsioner i de nerver, der er involveret, når du skal bevæge dit led, men det kan også være et symptom på en række tilstande – heriblandt multipel sklerose, amyotrofisk lateralsklerose og cerebral parese.

De 12 mest anvendte typer af muskelafslappende medicin

Listen over de mest anvendte typer af muskelafslappende medicin er delt op i tre dele:

 • Antispasmodiske muskelafslappende lægemidler
 • Antispastiske muskelafslappende lægemidler
 • Andre anvendte muskelafslappende lægemidler

Dette skyldes, at de tre typer af muskelafslappende medicin bruges forskelligt, og det vil give en bedre forståelse, hvis du kan gruppere de forskellige typer sammen. Ellers vil du nemt komme til at skære dem alle over én kam.

Antispasmodiske muskelafslappende lægemidler

Antispasmodiske muskelafslappende lægemidler går in dog virker på nervesystemet, hvilket har en beroligende virkning. Det fungerer på den måde, at de blokerer eller hæmmer smertesignalerne. Hvor effektive disse stoffer er, det er der ikke helt enighed om. Nogle mener ikke, at de er mere effektive end ikke-steroide antiinflamatoriske lægemidler som for eksempel paracetamol, og i såfald giver det ikke mening at benytte disse, da de kommer med flere bivirkninger.

 • Carisoprodol

Carisoprodol er den første på listen over antispasmodiske muskelafslappende lægemidler. Den findes i tabletter på 350 mg, og den anbefales til muskuloskeletale lidelser med smerter, der forårsages af forstuvninger, forstrækninger eller andre skader. Det er altså et medikament, der ofte ordineres til alle lige fra unge til ældre, hvis de skulle ske at komme ud for en skade af den ene eller anden at. Det kan være i forbindelse med alt lige fra sport til fysisk arbejde i haven.

Carisoprodol kan også findes i kombination med aspirin eller kodein.

Eventuelle bivirkninger

Når man tager medicin er det ikke unormalt, at der er en række bivirkninger, som man skal forholde sig til. Ved brug af Carisoprodol er de mest almindelige bivirkninger hovedpine, svimmelhed og at du måske vil føle dig søvnig. De mere alvorlige – men sjældnerne – bivirkninger inkluderer afhængighed, allergiske reaktioner og anfald. Hvis du lider af sulfa-allergi, kan det også give problemer med nogle af de produkter, der er på markedet. Alt dette vil din læge dog informere dig om.

 • Klorzoxazon

Klorzoxazon er det næst mest bruge præparat i Danmark. Det er også kendt under varemærkerne Parafon eller Lorzone, og det anvendes til at lindre de smerter og sammentrækning, der kan følge muskelrevner eller forstuvninger. I behandlingen bruges det ofte sammen med enten aspirin eller analgetika – medicin som blandt andet er kendt under navnet paracetamol.

Eventuelle bivirkninger

Nogle af de mulige bivirkninger ved at benytte Klorzoxazon inkluderer svimmelhed, utilpashed, kvalme, opkastning og leverdysfunktion.

 • Metaxalone

Som nummer tre på listen kommer metaxalone, der også er kendt unde navnene Skelaxin eller Metaxall. Det er tabletter af 800 mg, der indtages oralt, og mange har rapporteret, at det har en god og effektiv virkning. Dog er det en potent medicin, hvorfor man bør tage det med måde.

Eventuelle bivirkninger

Nogle af de mest almindelige bivirkninger ved metaxalone er kvalme, opkast, døsighed samt bivirkninger fra centralnervesystemet som for eksempel svimmelhed, hovedpine og irritabilitet.

 • Methocarbamol

Methocarbamol ligger nummer fire på listen, og det er også kendt som Robaxin blandt dem, der handler med muskelafslappende medicin. Det er også en medicin, der kommer i form af en tablet. Denne er på 500 mg, men den anses ikke for at være effektiv ved alle smerter. Den er for eksempel vurderet til at være ineffektiv ved lændesmerter, leddegigt og muskelproblemer ved cerebral parese.

Her er der en anbefalet maksimal dosis for voksne på 2 til 3 tabeltter fire gange dagligt – det svarer til mellem 4 og 6 gram om dagen. Dog bør dosis justeres til ældre mennesker og patienter med leversygdom, så den passer bedre til dem.

Eventuelle bivirkninger

Nogle af de mulige bivirkninger ved Methocarbamol er hovedpine, søvnighed og svimmelhed. Derudover er der også en række mere alvorlige bivirkninger som for eksempel anafylaksi, leverproblemer, forvirring og anfald. Hvis du er gravid eller ammer, så bør du finde et andet præparat til at tage dine smerter – det er noget, som din læge kan være behjælpelig med.

 • Orphenadrin

Orphenadrin – blandt andet også kaldet Norflex, men sælges under mange forskellige navne – har en antikolinerg virkning, og det anbefales derfor mod smerter samt til at hjælpe med motorisk kontrol hos patienter med parkinsons syndrom. Det taget oralt ligesom mange af de andre.

Orphenadrin er efterhånden blevet erstattet af nyere og bedre typer medicin, hvorfor den ikke så ofte ordineres længere.

Eventuelle bivirkninger

Som sagt er Orphenadrin blevet erstattet af nyere præparater, hvilket både skyldes dets alder, men også skyldes, at det kommer med en række bivirkninger. Nogle er de mest almindelige bivirkninger inkluderer mundtørhed, svimmelhed, døsighed, forstoppelse, urinretention, sløret syn og hovedpine. Læg mærke til, at der er væsentligt flere bivirkninger end ved de andre produkter.

Dertil kommer, at mennesker med glaukom, fordøjelsesproblemer – for eksempel mavesår eller tarmobstruktion – lukkemuskelafslapningsforstyrrelser, forstørrer prostata, blæreproblemer eller myasthenia gravis bør ikke tage produktet.

 • Tizanidin

Tizanidin er et centralt virkende muskelafslappende middel, der bremser hjernens og nervesystemets virkning. Det kaldes også et alfa-2-receptoragonistisk muskelafslappende middel, og det går ind og virker i rygmarven.

Eventuelle bivirkninger

De mest almindelige bivirkninger ved Tizanidin er svimmelhed, døsighed, en følelse af at være svagere end man plejer, nervøsitet, forvirring, hallucinationer, mærkelige drømme, depression, opkastning, mundtørhed, forstoppelse, diarré, mavesmerter, halsbrand, øgede muskelspasmer, rygsmerter, udslæt, svedtendens og en prikkende fornemmelse i arme, ben, hænder og fødder.

De mange bivirkninger er en stor faktor i forhold til hvorfor den ligger så langt nede på listen. Dog er det værd at pointere, at samtlige bivirkninger selvfølgelig ikke forekommer på én gang, og det er sjældent, at man vil opleve dem alle.

 • Cyclobenzaprin

Cyclobenzaprin er det sidste på listen over almindeligt anvendte antispasmodiske muskelafslappende lægemidler. Det er et tricyklisk lægemiddel, som findes i forskellige former – dog ordineres det ofte i form af tabletter på 5 til 10 mg. Det taget mellem 2 og 4 gange om dagen, da den maksimale dosis ligger på 60 mg per dag, og så er det nyttigt mod smerter – dog ikke mod spasticitet eller stivhed.

Eventuelle bivirkninger

Cyclobenzaprin er et af de lægemidler, der er blevet testet godt og grundigt, og derfor har man en noget mere specifik liste over de bivirkninger, der kan forekomme. Det inkluderer for eksempel en øget hyppighed i døsighed på 38 procent, en øget hyppighed af mundtørhed på 24 procent og en øges hyppighed af svimmelhed på 10 procent.

Derudover er agitation også en almindelig bivirkning, særligt hos ældre mennesker. Derfor anbefales det ikke til ældre patienter, da man vurderer, at bivirkningerne er værre end det, man behandler.

Sidst kan dysfagi også forekomme, hvilket er en livstruende bivirkning. Det er dog sjældent, og hvis din læge tror, at du ligger i risikogruppen for netop denne bivirkning, vil de finde et andet præparat til dig. Det samme gælder, hvis du føler dig nervøs over bivirkningerne.

Antispastiske muskelafslappende lægemidler

Den næste kategori på listen er de almindeligt anvendte antispastiske muskelafslappende lægemidler. De går altså ind og modvirker forskellige former for overaktivitet i musklerne, hvilket kan forekomme efter skader af de øvre motorneuroner i hjernen eller i rygmarven.

 • Baclofen

Den første på listen over disse er baclofen – også kaldet Lioresal. Den bruges til spasticitet ved multipel sklerose, og den skulle virke ved, at den går ind og blokerer de nervesignaler, der sendes fra rygsøjlen og som udløser spasmer.

Eventuelle bivirkninger

Baclofen kommer med en række bivirkninger, hvoraf de mest almindelige omfatter søvnighed, en følelse af at være svagere end man plejer samt svimmelhed.

Der kan også forekomme nogle mere alvorlige bivirkninger, som for eksempel anfald og rabdomyolyse. Det er dog kun, hvis du stopper med at bruge præparatet for hurtigt.

Derudover anbefales det ikke, at du bruger Baclofen under din graviditet, da sikkerheden er uklar i forbindelse med det.

 • Dantrolen

Dantrolen er også kendt som Dantrium indenfor handel. Det ordineres ligeledes i forbindelse med multipel sklerose, og så hjælper det også på muskelspasmer, der er forårsaget af slagtilfælde, rygmarvsskader og cerebral parese. Det adskiller sig fra baclofen ved, at det virker på skeletmuskulaturen.

Eventuelle bivirkninger

De mest almindelige bivirkninger til dantrolen er døsighed, svimmelhed, en følelse af at være svagere end du plejer, generel utilpashed, træthed og diarré. Det er altså en anelse flere end hos mange af de andre former for muskelafslappende medicin.

 • Diazepam

Sidst på listen over Antispastiske muskelafslappende lægemidler er Diazepam, der også kendes som Valium, og som måske er den mest kendte type af muskelafslappende lægemidler. Den hører lidt ind under benzodiazepin-gruppen, og så bruges den også til både angst og depression, hvorfor den på den måde adskiller sig meget fra de andre. Det er dog også en muskelafslappende medicin, der hjælper med at lindre spasmer, hvilket den måske er mindre kendt som.

Eventuelle bivirkninger

Nogle af de mest almindelige bivirkninger til diazepam er søvnighed og problemer med koordination. Derudover er der en række mere alvorlige, men også sjældnere bivirkninger i form af en øget risiko for selvmord, nedsat vejrtrækning samt en øget risiko for anfald, hvis man bruger den for ofte hos en med epilepsi.

Det er desuden ikke en medicin, som det kan anbefales at du bruger over en længere periode, da det kan føre til en tolerance, afhængighed og abstinenssymptomer ved dosisreduktion. Brat ophør med brugen af diazepam kan også være farligt, men er det ikke nødvendigvis, og efter ophøret med brugen af diazepam, kan du opleve kognitive problemer i seks måneder elle længere.

Alt dette er noget, som du snakker med din læge om, og du vil blive givet tydelige retningslinjer i forhold til, hvordan du benytter dig af præparatet på en sikker måde.

Det anbefales ikke, at du benytter diazepam under din graviditet.

Andre anvendte muskelafslappende lægemidler

Sidst på listen over muskelafslappende lægemidler finder alle de andre; det vil sige dem, der ikke tilhøre en bestemt gruppe, men som kan hjælpe dig, der døjer med muskelspændinger eller muskelsmerter.

 • Benzodiazepiner

Benzodiazepiner har en beroligende effekt, og derfor kan de hjælpe dig med at slappe af i dine muskler. Benzodiazepiner er også kendt som clonazepam og alprazolam.

Benzodiazepiner er et udbredt medikament, der bruges til behandling af både panikangst, genereliseret angst, søvnløshed, anfald, alkohol afvænning og nogle få andre forskellige ting. Det er altså ret alsidigt.

Eventuelle bivirkninger

Der er en række almindelige bivirkninger til benzodiazepiner, der omfatter døsighed, svimmelhed, nedsat årvågenhed og nedsat koncentration. Det skyldes, at de har en beroligende og muskelafslappende virkning.

Derudover kan du også opleve en mangel på koordination, hvilket kan føre til fald og skader – det gør sig særligt gældende hos ældre.

En række andre bivirkninger inkluderer nedsat libido og erektionsproblemer, depression og hæmningsløshed. Hypotension og undertrykt vejrtrækning kan også forekomme ved intravenøs brug.

Derudover er der en række mindre almindelige bivirkninger, der omfatter kvalme, ændringer i appetit, sløret syn, forvirring, eufori, depersonalisering og mareridt.

På langt sigt er der registreret en kognitiv svækkelse samt affektive og adfærdsmæssige problemer. Ens følelser kan føles som værende i uro, man kan have vanskeligheder ved at tænke konstruktivt og man kan miste sin sexlyst. agorafobi kan også forekomme samt social fobi, tiltagende angst og depression samt et tab af interesse for fritidsinteresser. Man kan også have en manglende evne til at mærke og udtrykke sine følelser. Dog er det ikke alle, der oplever problemer med langvarig brug, og det er usandsynligt, at du oplever samtlige bivirkninger, hvis nogle af de mere alvorlige skulle forekomme.

 • Gabapentin

Sidst på listen er Gabapentin, som er et antikonvulsivt middel. Det hjælper med at lindre muskelspasticitet – dog er funktionen ikke fuldt ud forstået.

Eventuelle bivirkninger

De mest almindelige bivirkninger til gabapentin er søvnighed og svimmelhed. De mere alvorlige bivirkninger er en øget risiko for selvmord, respirationsdepression og allergiske reaktioner. Hvis du har en nyresygdom, så anbefales det, at du kun benytte dig af en lavere dosis.

HUSK

Alle de muskelafslappende lægemidler, som står på listen, kræver en recept fra din læge. Du vil altså have mulighed for at lufte alle dine bekymringer og få snakket medicinen ordentlig igennem, inden du begynder på den. Igennem denne samtale vil du forhåbentligt også blive klogere på de bivirkninger, som kan medfølge de forskellige typer medicin, og du vil forhåbentligt ikke føler dig bange for at benytte dig af præparatet.

Naturmedicin med en muskelafslappende effekt

Hvis du går rundt med smerter i kroppen, som du gerne vil lindre – dog ikke så mange, at det vil være værd at døjes med de mange mulige bivirkninger ved de mere krads produkter – så er der også mere naturlige muskelafslappende midler, som du kan prøve at gøre brug af. For nogen virker det rigtig godt, mens det for andre desværre ikke har den helt store effekt, så det handler blot om at prøve sig frem.

Kamille

Mange af os kender kamille fra den kamillete, som vi bliver serveret, når vi er sløje – men vidste du, at det faktisk også er et af de mest anvendte midler mod muskelsmerter? Det har nemlig en afslappende, anti-inflammatorisk og antispasmodisk egenskab, som du kan få stor gavn af – for eksempel igennem en kop te. Det er også værd at prøve i kombination med et af de ovenstående lægemidler, hvis du har en dag, hvor du føler dig ekstra spændt i kroppen.

Lavendel

Lavendel er et andet mirakelmiddel, der kan bruges til rigtig meget forskelligt. Det er en lilla blomst, der bruges i form af olie for at udnytte dens afslappende egenskaber. Den bruges særligt meget i forbindelse med aromaterapi, fordi den hjælper med at behandle søvnløshed samt hals- og lungeproblemer.

Rosmarin

Rosmarin er en krydderurt, som mange faktisk har lige ude i køkkenhaven. Hvis du er en af dem, så kan du bruge den til at lave dit helt eget muskelafslappende middel.

Rosmarin har både antispasmodiske og anti-inflammatoriske egenskaber, som hjælper dine muskler med at slappe af, og så hjælper den dem også med at vende tilbage til deres naturlige tilstand. Det kan både bruges i te ligesom kamille eller til aromaterapi lige lavendel.

Baldrian

Som nummer fire på listen over naturlige midler, som du kan bruge til at slappe af i dine muskler, er baldrian. Baldrian er en plante, som kan bruges til en række forskellige problemer i din krop – heriblandt også menstruationskramper. Den er yderst nyttig, når det kommer til at lindre stress og berolige angst, og så er den også meget brugt i forhold til at hjælpe med søvn.

Baldrian vil typisk blive brugt i form af te, men den kan også fås i pilleform.

Cayenne peber

Sidst, men ikke mindst, er cayenne peber god mod smerter i kroppen, da det har en anti-inflammatorisk effekt. Du kan bruge den mere i madlavningen for at udnytte den kræfter. Den fås både i flydende eller fast form, så det afhænger af dine præferencer. Du kan også bruge den i dine drikkevarer, te eller smoothies og opnå samme effekt, som hvis du bruger den som krydderi. Sidst er det også muligt at bruge den som en peelende krydderi i muskelmassage, hvilket er en oplagt mulighed, hvis ikke du bryder dig om smagen.

Hvornår bør du benytte dig af naturlige muskelafslappende midler?

De naturlige muskelafslappende midler er bestemt ikke den rette løsning i alle tilfælde. Det er altid en god ide at konsultere din læge, hvis du oplever muskelsmerter over en længere periode.

Der hvor de naturlige muskelafslappende midler kan komme i brug, er når det for eksempel er sygdom, der fører til muskelsmerter i kroppen. Det kan også være en god løsning, til dig, der bruger mange timer foran computeren og kan mærke, at det fører til spændinger i din ryg, skyldre og nakke. Dette kan nemlig have store konsekvenser.

Smerter i musklerne, som du kan mærke kommer fra spændte muskler, skal ses som et forsøg fra din krop på at kommunikere til dig, at der er noget, der ikke fungerer helt som det skal. Du bør altså altid handle på dine muskelspændinger, selvom det langt fra er alle – og nok ikke engang størstedelen – der gør det.

Hvis du går rundt med spændte muskler, kan det begrænse din evne til at udføre de daglige opgaver og nogle gange kan det også komme i vejen for dine hobbyer. Det er altså en god ide at lytte til din krop og reagere, så snart du mærker, at noget ikke er, som det skal være.

Blogs

Nyeste blogindlæg

 

 

Modehuse skaber fornyelse til klassiske beklædningsgenstande

Modehuse skaber fornyelse til klassiske beklædningsgenstande

Sponsoreret indlæg De fleste kender til t-shirten, som næsten er et ikonisk stykke tøj. Den kan findes både i de mest simple former, men også med smart udskæring og snit. Når de fleste mennesker tænker på en standard stykke tøj, vil mange straks tænke på en t-shirt....

0 kommentarer