Bemærk denne artikel er ikke skrevet af lægefagligt personale og træder ikke derfor i sted for lægefaglige anbefalinger.
Kontakt altid din læge hvis du har behov for at få svar på lægefaglige spørgsmål i konkrete tilfælde.
Haster din henvendelse ring til akut telefonen eller 112.
Psykiatri er en særskilt disciplin inden for lægevidenskaben, som grundlæggende set har til formål at forebygge, diagnosticere og behandle psykiske sygdomme og lidelser. Disciplinen kan opdeles i voksenpsykiatri og børne- og ungdomspsykiatri, hvor sidstnævnte koncentrerer sig om børn og unge under 18 år.
Psykiske sygdomme eller lidelser er et vidt begreb, men som regel karakteriseres de ved en række særlige symptomer, som i høj grad påvirker den ramtes sociale funktionsevne, livskvalitet og generelle helbredstilstand. Nogle af de alment praktiserende læger i Danmark har til en vis grad evnen til for eksempel at diagnosticere en række af de psykiske lidelser, men hvis du henvender dig hos din egen læge med psykiske problemer, vil lægen i de fleste tilfælde henvise dig til en specialiseret psykiater.
Hvor mange danskere er i kontakt med psykiatrien?
Undersøgelser viser, at der i Danmark siden omkring 2010 er sket en stor stigning i antallet af voksne mennesker, der kommer i kontakt med det psykiatriske system. Ifølge Bedre Psykiatri rammes omkring 25% af danskerne af én eller anden form for psykisk lidelse, før de fylder 50 år, mens 1 ud af 10 danskere til enhver tid opfylder kriterierne for psykisk sygdom.
Årsagen til det stigende antal af psykisk syge er endnu uklar. Nogle eksperter påpeger, at de høje tal hænger sammen med, at det diagnostiske system konstant er i udvikling, og at der derfor i dag skal mindre til, før du bliver klassificeret som psykisk syg, end der skulle til for 50 år siden.
Hvor kommer psykiatri fra?
Sindssyge, psykiske sygdomme og psykiske lidelser har været beskrevet og forsøgt forstået siden det antikke Grækenland. Dog var det først i løbet af 1800-tallet, at disciplinen begyndte at fæstne sig som adskilt fra den almene lægevidenskab. Begrebet ‘psykiatri’ blev dertil første gang anvendt i 1808 af Johann Christian Reil, en medicinsk specialiseret professor i Tyskland.
I dag indtager psykiatrien en fremtrædende plads i rigtig mange landes sundhedsvæsner, og i Danmark bruges der flere penge og ressourcer end nogensinde før på det psykiatriske område.
Hvilke former for psykiatri findes der?
Der findes mange former for psykiatri. Herhjemme har psykiatrien dog tre grundlæggende arbejdsområder, som består af: distriktspsykiatrien, sygehuspsykiatrien og socialpsykiatrien.
Hvor du som patient skal behandles, afhænger helt af dine symptomer og din generelle tilstand. For eksempel beskæftiger sygehuspsykiatrien sig særligt med akutte sager, mens distriktspsykiatrien og socialpsykiatrien typisk varetager længerevarende og mindre alvorlige tilfælde af psykiske lidelser.
0 kommentarer