Hvad er personlighedsforstyrrelse?

okt 10, 2022Viden0 Kommentarer

Bemærk denne artikel er ikke skrevet af lægefagligt personale og træder ikke derfor i sted for lægefaglige anbefalinger. 
Kontakt altid din læge hvis du har behov for at få svar på lægefaglige spørgsmål i konkrete tilfælde.
Haster din henvendelse ring til akut telefonen eller 112.

Kort fortalt betyder en personlighedsforstyrrelse, at du har forstyrrelser i den måde som du både tænker, føler og handler på.

Når du lider af en personlighedsforstyrrelse, vil din personlighed derfor afvige betydeligt fra det, der anses som ”normalt” eller forventet.

Selvom du har en personlighedsforstyrrelse, er det ikke nødvendigvis sikkert, at den er synlig for andre.

Ofte vil det først være i nære relationer eller under pres, at forstyrrelsen træder frem. Her kan den medføre, at du reagerer på en anden måde end det, der anses som alment acceptabelt eller normalt.

Mere om personlighedsforstyrrelser

Som menneske har vi alle nogle træk, som andre – og vi selv – vil beskrive os med. Trækkene er karakteristiske for den måde, vi er på, tænker på og opfører os på. Med andre ord er trækkene vores personlighed.

Vi har alle sammen forskellige personligheder. Nogle er indadvendte, andre er udadvendte. Nogle er meget følsomme, andre er mere hårdføre – og så videre.

Alle har en personlighed, men hvis du har en personlighedsforstyrrelse, vil der være træk ved din personlighed, der afviger betydeligt fra det, der anses som normalt eller forventet. Hvad der anses som henholdsvis normalt og afvigende kan være ret uklart.

En del mennesker har træk af en personlighedsforstyrrelse. Men det der gør trækkene til en egentlig forstyrrelse, er, når personlighedstrækkene medfører en dysfunktion. Det vil med andre ord sige, at forstyrrelsen skaber vanskeligheder både for dig selv, men også dine relationer til andre.

Symptomer på en personlighedsforstyrrelse

Der findes flere forskellige typer af personlighedsforstyrrelser. Derfor findes der også flere forskellige symptomer, ligesom det kan være forskelligt fra person til person, hvordan forstyrrelsen udspiller sig. Dog er forstyrrelserne karakteriseret ved en vedvarende afvigelse i måden der opleves på og selve adfærden ift. kulturelle normer, inden for mindst to af disse områder:

  • Erkendelse og holdning
  • Impulskontrol og behovstilfredsstillelse
  • Følelsesliv
  • Interpersonelle relationer

Afvigelsen kan både vise sig i dine indre oplevelser, såvel som din ydre adfærd. Det er kendetegnende for adfærden, at den er både gennemgribende, uhensigtsmæssig, ufleksible og utilpasset. Den vil både give ubehag og være til belastning for dig med forstyrrelsen og dine omgivelser. Desuden vil tilstanden have været der siden barndommen eller tidligt i ungdommen.

Forskellige typer af personlighedsforstyrrelser

Der findes forskellige typer af personlighedsforstyrrelser, der udspiller sig på forskellige måder. Nogle mennesker med en forstyrrelse vil være meget hæmmede og indadvendte. Derimod vil andre være meget impulsstyret og med stærke følelsesudbrud.

På et mere overordnet plan skelnes der mellem tre grupper af personlighedsforstyrrelser:

  • Excentriske
  • Emotionelle
  • Ængstelige og nervøse

Hvad er en excentrisk personlighedsforstyrrelse?

Denne type forstyrrelse bliver også kaldt for en paranoid eller skizoid personlighedsforstyrrelse. Denne type er kendetegnet ved en adfærd, der er mistroisk, afvisende eller indesluttende.

Hvad er en emotionel personlighedsforstyrrelse?

Denne type forstyrrelse kaldes også for en narcissistisk eller histrionisk personlighedsforstyrrelse. Det kan også være en dyssocial personlighedsforstyrrelse. Forstyrrelsestypen er kendetegnet ved at være udadreagerende og opmærksomhedssøgende. Ofte vil en person med denne type forstyrrelse være i sine følelsers vold.

Hvad er en ængstelig eller nervøs personlighedsforstyrrelse?

Denne type kaldes også for en tvangspræget eller dependent forstyrrelse. Denne type forstyrrelse er ofte kendetegnet ved en pedantisk, hjælpeløs eller ængstelig adfærd.

Hvordan bliver en personlighedsforstyrrelse udviklet?

Et menneskes personlighed vil primært blive grundlagt i løbet af de første to leveår. Personligheden vil altid være et samspil mellem dine gener og omgivelser. Det er også det, der kaldes for henholdsvis arv og miljø.

Netop derfor er det vigtigt, at et barn har en sund og tryg tilknytning til sine vigtigste omsorgspersoner. Det er nemlig denne relation, der påvirker barnets fremtidige evne til at danne relationer til andre. Det er også tilknytningen til omsorgspersonerne, der er afgørende for, hvorvidt barnet udvikler en sund eller forstyrret personlighed.

Når der sker en forstyrrelse af personlighedsudviklingen, kan der opstå en decideret personlighedsforstyrrelse. Derfor vil en decideret forstyrrelse også allerede vise sig i barndommen eller tidligt i løbet af personens ungdom.

Hvordan opleves en personlighedsforstyrrelse?

Du vil ofte have svært ved at indgå i relationer, der er tætte og stabile, når du lider af en personlighedsforstyrrelse. Det skyldes, at du ofte vil både handle og føle anderledes end de fleste andre mennesker.

At have en forstyrrelse i personligheden omfatter ofte en grundlæggende følelse af usikkerhed og utryghed. Måske endda mangel på tillid til andre mennesker. Derfor er det heller ikke uhørt, at du vil reagere stærkere på følelser, tanker og situationer, end andre mennesker vil gøre.

Det kan for eksempel være, at du vil opleve det som enten svigt, afvisning eller kritik, hvis et andet menneske giver udtryk for at have nogle andre behov eller holdninger end dine.  Måske får det dig til at blive vred, anklagende eller skælde ud. Det kan også være, at du begynder at kaste med ting eller slå dem i stykker.

For andre mennesker er forstyrrelsen mindre synlig. Her vil reaktioner mere foregå inden i dig. Det kan være, at du helt trækker dig fra den sociale sammenhæng og lukker dig inde i dig selv. Derudover kan du også opleve at være mere stille eller afvisende overfor andre.

Det kan også være, at du reagerer ved at handle impulsivt. Det kan måske være, at du har et overforbrug alkohol, euforiserende stoffer eller mad. Det kan også være, at du opfører dig uhæmmet eller gør skade på dig selv.

For mennesker med en forstyrrelse er det nemlig ofte svært at finde en balance mellem nærhed og distance. Det kan gøre dig ekstremt afhængig af opmærksomhed og bekræftelse.

Hvis du har en forstyrrelse i din personlighed, vil du formentlig opleve problemer på arbejdspladsen eller i dine tætte relationer. Særligt i parforholdet vil forstyrrelsen ofte komme til udtryk.

Der er sandsynlighed for, at du ikke selv oplever, at du har vanskeligheder. Tværtimod vil du måske mere føle, at det er alle andre omkring dig, der mangler både forståelse og rummelighed. Derfor kan det også være svært at erkende, at du har en personlighedsforstyrrelse – du har jo aldrig prøvet at have det anderledes.

Hvordan kan en personlighedsforstyrrelse blive behandlet?

Selve erkendelse er vigtig, når man har en personlighedsforstyrrelse ift. at få hjælp og tage imod behandling. Desværre er denne erkendelse ofte svært for mennesker med en forstyrrelse i deres personlighed, da erkendelsesevnen ofte er lav eller forstyrret. Det betyder derfor også, at det desværre er et lavt antal, der rent faktisk søger hjælp.

Den primære behandlingsmetode til personlighedsforstyrrelse er psykoterapi. Terapien kan enten foregå individuelt eller i grupper. Hvis der er tale om et svært tilfælde, kan medicin i nogle tilfælde også være en hjælp. Blandt andet kan depressionsmedicin dæmpe impulser, depression og angst.

Derudover er psykoedukation også en vigtig del af behandlingen. Ved psykoedukation lærer du om netop din type forstyrrelse. På den måde forstår du både baggrunden for forstyrrelsen, ligesom du også lærer, hvordan forstyrrelsen kommer til udtryk. Derudover lærer du også, hvordan din behandling kan hjælpe dig.

Hvis du tror, at du har en personlighedsforstyrrelse

Hvis du har mistanke om, at du har en personlighedsforstyrrelse, bør du opsøge din praktiserende læge. Vedkommende kan sende dig videre til en psykiater, som kan udrede dig.

Gode råd til personer med personlighedsforstyrrelse

Hvis du er blevet diagnosticeret med en personlighedsforstyrrelse, så er der heldigvis flere ting du kan gøre for at få en bedre og nemmere hverdag.

Først og fremmest bør du tilegne dig en masse viden om din type forstyrrelse. Blandt andet er det vigtigt, at du lærer dine egne adfærdsmønstre at kende. Det er nemlig den bedste forudsætning for at ændre dem.

Tålmodighed er meget vigtigt, især overfor dig selv. Det vil tage tid at ændre de adfærdsmønstre, som du har brugt hele dit liv.

Husk også at tage hånd om dig selv – så godt du nu kan. Få rigeligt med søvn, spis godt og drik rigelig væske. Det lyder banalt, men det vil give dig de bedste forudsætninger for at kunne håndtere din forstyrrelse. Desuden er det en god idé at undgå alkohol og euforiserende stoffer, da det kan forværre dine symptomer.

Hvis du har brug for hjælp, vejledning eller blot en at tale med, kan du altid kontakte Psykiatrifondens anonyme rådgivning. Den har åbent hver dag hele året rundt, og du har mulighed for at være anonym.

Blogs

Nyeste blogindlæg

 

 

Modehuse skaber fornyelse til klassiske beklædningsgenstande

Modehuse skaber fornyelse til klassiske beklædningsgenstande

Sponsoreret indlæg De fleste kender til t-shirten, som næsten er et ikonisk stykke tøj. Den kan findes både i de mest simple former, men også med smart udskæring og snit. Når de fleste mennesker tænker på en standard stykke tøj, vil mange straks tænke på en t-shirt....

0 kommentarer

Indsend en kommentar