Hvad er abstinenser?

dec 13, 2021Viden0 Kommentarer

Bemærk denne artikel er ikke skrevet af lægefagligt personale og træder ikke derfor i sted for lægefaglige anbefalinger. 
Kontakt altid din læge hvis du har behov for at få svar på lægefaglige spørgsmål i konkrete tilfælde.
Haster din henvendelse ring til akut telefonen eller 112.

Hvad er abstinenser?

Begrebet abstinenser dækker over alle de symptomer, der kan forekomme, når du for eksempel stopper med at ryge cigaretter, drikke alkohol eller tage stoffer. Abstinenser findes i mange forskellige sværhedsgrader, der typisk vil hænge sammen med, hvor stort et indtag den abstinensramte tidligere havde af dét, som kroppen nu savner.

Hvordan føles det at have abstinenser?

Symptomerne på abstinenser findes i flere former. Nedenfor gennemgår vi de mest almindelige.

Søvnproblemer

Hvis du indtil nu har været vant til for eksempel at drikke øl eller ryge en cigaret eller joint, før du går i seng, er det ikke unormalt, at du får søvnproblemer, når du opholder med at indtage dét, du har været vant til. Abstinenser i form af søvnproblemer kan både vise sig ved, at du har svært ved at falde i søvn og ved, at du vågner gentagne gange i løbet af natten.

Kvalme

Kvalme er også blandt de mest almindelige symptomer på abstinenser. I nogle tilfælde vil kvalmen være mild, og du kan i så fald holde den nede ved at drikke rigeligt med vand og for eksempel spise et æble.
I andre tilfælde vil kvalmen forhindre dig i at udføre dine daglige aktiviteter og lejlighedsvist resultere i opkast.

Angst og depression

Angst og depression er blandt de mest almindelige psykiske lidelser herhjemme. Og når du har abstinenser, er det ganske normalt, at du oplever én af delene eller begge.

For nogle abstinensramte vil angsten vise sig i form af panikanfald, mens andre blot oplever trykken for brystet og hurtigere hjertebanken end normalt. Depressionen kan både være mild eller svær, og som regel vil den indbefatte, at du mister modet til at foretage dine gøremål og generelt set føler dig nedtrykt.

Diverse symptomer

Udover ovenstående symptomer kan abstinenser også manifestere sig fysisk som psykomotorisk agitation, kramper, autonom hyperaktivitet og vekslende kulde- og hedeture. Mennesker reagerer forskelligt på abstinenser, og derfor kan du ikke vide, hvordan du selv vil reagere, før du for eksempel beslutter dig for at stoppe med at drikke.

Hvordan kan jeg slippe af med mine abstinenser?

Milde abstinenser kræver typisk ikke nogen behandling. I stedet bør du væbne dig med tålmodighed og vente på, at din krop har vænnet sig til sin nikotin-, alkohol eller stoffrie tilstand.

Hvis du oplever svære abstinenser, bør du dog altid kontakte din læge. Er du for eksempel stoppet med at drikke, vil lægen ofte sætte dig i behandling med benzodiazepiner, som kan gøre det nemmere for dig at overkomme den periode, hvor din krop reagerer meget voldsomt på abstinenser.

Blogs

Nyeste blogindlæg

 

 

Modehuse skaber fornyelse til klassiske beklædningsgenstande

Modehuse skaber fornyelse til klassiske beklædningsgenstande

Sponsoreret indlæg De fleste kender til t-shirten, som næsten er et ikonisk stykke tøj. Den kan findes både i de mest simple former, men også med smart udskæring og snit. Når de fleste mennesker tænker på en standard stykke tøj, vil mange straks tænke på en t-shirt....

0 kommentarer