Ensomhed

okt 10, 2022Viden0 Kommentarer

Bemærk denne artikel er ikke skrevet af lægefagligt personale og træder ikke derfor i sted for lægefaglige anbefalinger. 
Kontakt altid din læge hvis du har behov for at få svar på lægefaglige spørgsmål i konkrete tilfælde.
Haster din henvendelse ring til akut telefonen eller 112.

Ensomhed er en følelse, som de fleste mennesker kommer til at opleve, i et eller andet omfang, på et tidspunkt i deres liv. Følelsen af ensomhed kan både eksistere over en kortere eller længere periode. Som sådan er der ikke noget galt med følelsen, men det er vigtigt, at du ikke lader ensomheden opsluge dit liv. Hvis det sker, kan ensomheden sætte sig og medføre psykiske problemer.

Hvad er ensomhed?

Ensomhed er en menneskelig følelse, som føles ubehagelig. Faktisk kan følelsen i nogle tilfælde være smertefuld. Men som alle andre følelser har ensomheden også et budskab. Hvis du derfor føler dig ensom, er det et signal om, at du bør foretage dig en eller flere handlinger. Handlingerne skal få dig til at føle, at du igen er forbundet med både dig selv, andre og din omverden.

Du behøves ikke være alene for at føle dig ensom

Selvom det godt kunne lyde sådan, behøves du faktisk ikke være alene for at kunne mærke ensomheden. Tværtimod handler ensomheden mere om at føle sig ufrivilligt alene. Derfor kan du også sagtens føle dig ensom, selvom du er omgivet af mennesker. Omvendt kan du også være helt alene – og slet ikke føle dig ensom.

Sådan kan du håndtere din ensomhed

Hvis du føler dig ensom, er det en god idé, at du først og fremmest anerkender, at følelsen er der. Det kan du blot gøre ved at registrere, at følelsen er der, og at den kræver, at du handler på den. Herefter kræver det, at du tør overvinde dig selv. Vejen ud af ensomhed kræver nemlig, at du tør række hånden ud til andre.

Hvis du føler, at det er svært, bør du huske dig selv på, at du prøver på at finde en vej ud af ensomheden. Derfor er det også vigtigt, at du ikke er hård ved dig selv, når du håndterer følelsen af ensomheden. Du gør dit bedste for at komme ud af den – og det er millioner af andre mennesker, der kæmper med samme følelse.

At være ensom kan være en meget ubehagelig følelsen, men det er vigtigt, at du forstår, at der er enten forkert eller flovt over at opleve ensomhed. Tværtimod er det en helt naturlig følelse, der fortæller dig, at du oplever et savn. Ligesom alle dine øvrige følelser også fortæller dig noget om dig selv. Du er altså ikke forkert, fordi du oplever ensomhed. Du er blot et helt almindeligt menneske, der oplever en svær følelse.

Tal med andre om din ensomhed

Når du har anerkendt, at du føler dig ensom, kan du lettere gøre noget ved din situation. Hvis du har følt dig ensom igennem længere tid, kan du måske have svært ved at forstå, hvorfor du føler som du gør. I så fald kan det måske være en god idé at tale med en præst, læge eller anden vejleder. Ofte kan et andet menneske give dig et andet perspektiv på din situation.

Find en forståelse i kunsten

Der er også mange mennesker, der finder forståelse i enten musik, kunst eller litteratur. Ensomhed er bestemt ikke nogen ny følelse, og derfor er følelsen også meget veldokumenteret i forskellige kunstgenrer. Hvis du kan finde en kunstner, der kan udtrykke, hvordan du egentlig har det, kan det måske give dig en ro og tryghed.

Opsøg andre, der har det på samme måde som dig

Når du som menneske oplever en svær følelse, er det let at overbevise sig selv om, at du er den eneste i verden med den følelse. Men faktisk forholder det sig meget sjældent sådan. Hvis det overhovedet nogensinde forholder sig sådan.

Derfor kan det også være en god idé at opsøge andre ligesindede, der har det på samme måde som dig. Der findes faktisk flere foreninger, der netop hjælper folk, som føler sig ensomme. Det er en oplagt mulighed for at møde andre i din situation. Blandt andet findes der Ventilen, som organiserer både kurser, kom-sammen-møder og meget andet for ensomme unge. Her kan du få hjælp til at møde andre i samme med samme følelser og tanker som dig.

Vær god ved dig selv

Når du forsøger at komme ud af ensomheden, kan det i starten måske være lidt svært. Mange mennesker føler, at de er akavet, når de er sammen med andre. Måske får du sagt noget, som du selv synes, er enten dumt eller pinligt.

Men i så fald er det vigtigt, at du husker dig selv på, at alle mennesker – uden nogen undtagelse – siger noget dumt på et tidspunkt. Al begyndelse er svær, og du gør dit allerbedste for at ændre en uønskelig situation, som du står i. Det er altid flot og beundringsværdigt.

Find en interessant hobby

Nogle gange er det nemmere at få nye venskaber, hvis du begynder til en hobby. På den måde kan du møde andre mennesker, der har samme interesse som dig, og det er ofte et godt udgangspunkt for at danne relationer og venskaber.

Derfor kan det være en god idé at begynde til en hobby, der tiltaler dig. Det kan enten være en sport, madlavning, sprog eller noget helt fjerde. Det er sådan set underordnet, hvad det er. Bare du begynder til det.

Lad ikke ensomheden afholde dig fra at gøre det, som du gerne vil

Mange mennesker tror, at der er en række ting, som de ikke kan gøre, hvis de er alene. Men det passer ofte ikke. Hvis du drømmer om at rejse eller måske bare komme i teatret, er der ikke nogen grund til, hvorfor du ikke skulle gøre det alene.

Hvis du synes, at tanken om at gøre det alene virker angstprovokerende, kan det være en hjælp at spørge dig selv om følgende:

  • Hvad er det værste, der kan ske, hvis jeg gør det?
  • Hvis det værste skulle ske, hvad kan jeg så gøre?

Når først du kaster dig ud i at gøre noget på egen hånd, vil du ofte opleve, at det slet ikke var så slemt. Det vil give dig mod til at prøve noget på egen hånd igen.

Tag ud i naturen

Mennesket er egentlig skabt til at være ude i naturen – og ikke inden for. Måske er det også derfor, at mange mennesker oplever en forbedring af deres følelser og tanker, når de tager ud i naturen.

Hvis du derfor har en dag, hvor dine tanker og følelser overtager dit sind, bør du prøve at gå udenfor. Tag en gåtur på stranden, i skoven eller hvor end du nu har lyst. Ofte vil det fjerne dine besværlige tanker og følelser for en stund. Måske vil du endda føle dig forbundet med naturen. Prøv det.

Hjælp andre

Når du føler dig ensom, er det fordi du mangler en forbundethed til enten dig selv, folk omkring dig eller omverden. Derfor kan det også give god mening at lave frivilligt arbejde. Her hjælper du andre, og det kan få dig til at indse, at du har en værdi for andre mennesker. At verdenen har brug for dig.

Anskaf dig et kæledyr

For nogle mennesker er det en god idé at få et kæledyr. På den måde får du et andet væsen, som du skal drage omsorg for. Hvis du overvejer at anskaffe dig et kæledyr, er det dog vigtigt, at du først og fremmest er ærlig overfor dig selv. Hvis du har meget svære følelser og tanker, kan du muligvis ikke overskue at tage ansvar for et andet væsen – og det er helt i orden! I så fald lader du bare være med at anskaffe dig et kæledyr på nuværende tidspunkt.

Søg råd og hjælp, hvis følelsen af ensomhed opsluger dig

Det er forskelligt fra person til person, hvordan du oplever ensomheden og hvor længe. Hvis ensomheden er blevet en fastlåst og nærmest invaliderende følelse for dig, er det vigtigt, at du opsøger hjælp.

Det kan du blandt andet få her:

  • På internettet gennem hjælpeorganisationer
  • Gennem telefonrådgivninger
  • Hos din praktiserende læge
  • Hos din psykolog (eventuelt kan din praktiserende læge henvise dig)
  • Hos Psykiatrifonden
Blogs

Nyeste blogindlæg

 

 

Modehuse skaber fornyelse til klassiske beklædningsgenstande

Modehuse skaber fornyelse til klassiske beklædningsgenstande

Sponsoreret indlæg De fleste kender til t-shirten, som næsten er et ikonisk stykke tøj. Den kan findes både i de mest simple former, men også med smart udskæring og snit. Når de fleste mennesker tænker på en standard stykke tøj, vil mange straks tænke på en t-shirt....

0 kommentarer

Indsend en kommentar