Beroligende medicin

dec 13, 2022Viden0 Kommentarer

Bemærk denne artikel er ikke skrevet af lægefagligt personale og træder ikke derfor i sted for lægefaglige anbefalinger. 
Kontakt altid din læge hvis du har behov for at få svar på lægefaglige spørgsmål i konkrete tilfælde.
Haster din henvendelse ring til akut telefonen eller 112.

Hvad er beroligende medicin?

Beroligende medicin er et vidt begreb, som typisk bruges om alle de former for medicin, der kan give dig ro på, hvis du for eksempel kæmper med angst, søvnbesvær eller generel uro. Som det fremgår af medicin.dk, findes beroligende medicin i mange former. Dog er benzodiazepiner blandt de mest almindelige former for denne medicintype i Danmark.

Hvor hurtigt virker beroligende medicin?

Typisk vil lægen ordinere akut beroligende medicin, når du har brug for hjælp til at slappe af i kroppen. Dét betyder, at medicinen virker hurtigt, og at du som regel vil kunne mærke effekten efter en halv times tid. Hvis du ikke kan mærke nogen forskel efter at have taget medicinen, kan det være, at din dosis er for lav, og i så fald bør du tale med din læge.

Hvordan føles det at være på beroligende medicin?

Særligt benzodiazepiner føles nogenlunde på samme måde, som når du har drukket en god mængde alkohol. Det vil sige, at du som regel bliver rolig, sløv og søvnig af at tage denne form for medicin. I enkelte tilfælde kan stoffet have en næsten helt modsat effekt og gøre dig hyperaktiv, kaotisk og rastløs. Hvis du reagerer på denne måde, bør du altid tale med din læge om et medicinskift.

Hvilke bivirkninger har beroligende medicin?

Som alle andre former for medicin har for eksempel benzodiazepiner en række bivirkninger, som du gerne skal være bekendt med, før du begynder at tage dem. De mest almindelige bivirkninger omfatter hurtig udtrætning, apati og i nogle tilfælde depression. Når du opsøger en læge for at få beroligende medicin, vil lægen som regel kun ordinere medicinen til en ganske kort periode. Derudover vil lægen sandsynligvis henvise dig til en psykiater, som kan hjælpe dig med at finde en langtidsholdbar løsning på dine psykiske symptomer.

Hvor lang tid tager det at trappe ud af beroligende medicin?

Nedtrapningen i beroligende medicin afhænger af, hvor meget medicin du har taget, og hvor længe du har taget den. En god tommelfingerregel er dog, at du bør trappe ned så langsomt som overhovedet muligt. I følge sundhed.dk må du aldrig stoppe brat, når du tager denne form for medicin, og årsagen er, at nogle af de abstinenser, der kan forekomme, kan være direkte farlige for dit helbred. Tal altid med din læge, før du trapper ned på din beroligende medicin. Sammen kan I lægge en plan for din aftrapning, som sikrer, at du ikke får det alt for dårligt, når medicinen ikke længere er i dit system.

 

 

Blogs

Nyeste blogindlæg

 

 

Modehuse skaber fornyelse til klassiske beklædningsgenstande

Modehuse skaber fornyelse til klassiske beklædningsgenstande

Sponsoreret indlæg De fleste kender til t-shirten, som næsten er et ikonisk stykke tøj. Den kan findes både i de mest simple former, men også med smart udskæring og snit. Når de fleste mennesker tænker på en standard stykke tøj, vil mange straks tænke på en t-shirt....

0 kommentarer