Skadestue

okt 10, 2022Viden0 Kommentarer

Bemærk denne artikel er ikke skrevet af lægefagligt personale og træder ikke derfor i sted for lægefaglige anbefalinger. 
Kontakt altid din læge hvis du har behov for at få svar på lægefaglige spørgsmål i konkrete tilfælde.
Haster din henvendelse ring til akut telefonen eller 112.

Hvis du får en skade eller sygdom, der kræver akut behandling, skal du tage til skadestuen. Det er en særafdeling på et hospital, der tager sig af denne type skader.

Hvis din skade eller sygdom er mindre alvorlig, skal du selv transportere dig hen til det nærmeste hospital. Er du derimod i en mere alvorlig tilstand, skal du formentlig transporteres i en ambulance med paramedicinere. Læs mere om skadestuer i det følgende.

Hvad er en skadestue?

En skadestue er er en specialafdeling på et hospital. Afdelingen tager sig af patienter, der har akut opståede skader eller sygdomme. Derfor er det også vidt forskelligt, hvilke typer patienter, der henvender sig til skadestuen. Det kan være alt fra en splint i fingeren, der ikke vil ud til en betændt blindtarm eller psykotisk anfald.

Ofte kaldes denne afdeling også for akutmodtagelsen eller akutklinik. Men det dækker over det samme koncept; nemlig modtagelse af akutte patienter.

Hvem arbejder på en skadestue?

På en akutklinik arbejder læger fra flere forskellige specialer. Derudover er der også sygeplejersker og nogle gange specialuddannede social- og sundhedsassistenter.

Hvilke slags skadestuer findes der?

I Danmark findes der overordnet to slags akutklinikker:

  • Almen akutmodtagelse
  • Psykiatrisk skadestue

Hvis din sygdom eller skade er somatisk, altså viser sig ved fysiske symptomer, vil du komme på den almene akutklinik.

Hvis du derimod har en psykisk lidelse, vil du i stedet komme på psykiatrisk akutklinik. Her vil du blive modtaget af læger og sygeplejersker, der har specialiseret sig inden for psykiatri.

Hvornår bør jeg tage på akutklinik?

Hvis du bliver syg eller skadet, bør du først kontakte din egen læge. Medmindre at skaden eller sygdommen er livstruende. I så fald bør du ringe 112.

Hvis din skade eller sygdom ikke er livstruende, men din læge har lukket, bør du i stedet ringe til akutklinikken. Akutklinikken samarbejder med vagtlægeordningen. Når du ringer til akutklinikken, vil personalet derfor vurdere, om du selv bør møde op, eller om du i stedet skal have en vagtlæge sendt ud.

Akut opståede skader og sygdomme, der bliver kraftigt forværret over få timer, vil blive behandlet på akutklinikken. Hvis din skade eller sygdom derimod ikke kræver akut indlæggelse, vil du enten blive behandlet af vagtlægen eller din praktiserende læge, når denne åbner.

Blogs

Nyeste blogindlæg

 

 

Modehuse skaber fornyelse til klassiske beklædningsgenstande

Modehuse skaber fornyelse til klassiske beklædningsgenstande

Sponsoreret indlæg De fleste kender til t-shirten, som næsten er et ikonisk stykke tøj. Den kan findes både i de mest simple former, men også med smart udskæring og snit. Når de fleste mennesker tænker på en standard stykke tøj, vil mange straks tænke på en t-shirt....

0 kommentarer

Indsend en kommentar